IWE 2021
Klik op de elementen in de afbeelding voor meer informatie.
PROCESWATER / INFLUENT
Het afvalwater (met vaste en opgeloste stoffen) van de papierfabrieken komt via een riolenstelsel bij Industriewater Eerbeek.
VOORBEZINKING
De vaste stoffen (vezels, krijt en klei), scheiden zich van het water met opgeloste stoffen (organisch materiaal). Industriewater Eerbeek zuivert de opgeloste stoffen met bacteriën, die behalve de vervuiling in het water stikstof en fosfaat nodig hebben.
Buffer
Het overtollige water wordt opgeslagen in de buffer.
Nutriënten (afvalwater)
We vullen deze nutriënten aan met specifiek afvalwater van andere bedrijven waardoor chemicaliën overbodig zijn.
Voorverzuring
Het water wordt voorverzuurd in een overkapte voorverzuringstank met twee compartimenten van ieder 1250 m3.
Anaerobe zuivering
In de eerste stap van het zuiveringsproces zetten bacteriën ongeveer 75 procent van het opgeloste organische materiaal om in biogas.
Dit gebeurt onder anaerobe (zuurstofloze) omstandigheden waarin de bacteriën zich zo snel vermenigvuldigen dat we ze regelmatig moeten afromen.
Biogas
We reinigen het biogas dat vrijkomt bij de anaerobe zuivering met een wasvloeistof die 99 procent van de zwavelhoudende stoffen (H2S) verwijdert. Een biologische reactor regenereert de vervuilde wasvloeistof door zwavel af te scheiden. Daarna gaat de wasvloeistof opnieuw het proces in. Voordat het biogas geleverd wordt aan DS Smith De Hoop verwijdert IWE nog vocht en het laatste beetje H2S.
Overtollige bacteriën
We verkopen deze overtollige bacteriën aan zuiveringsinstallaties die ze kunnen gebruiken.
Beluchting
De tweede, zuurstofrijke stap zuivert de resten (circa 10 procent) van gemakkelijk afbreekbaar organisch materiaal uit het water. Deze stap reduceert ook de geuremissie.
Aerobe zuivering
Aerobe of zuurstofminnende bacteriën doen hun werk. Aan het einde van deze derde stap is het water schoon.
Nabezinking
In de laatste stap van het reinigingsproces halen we de bacteriën uit het water; zij doen opnieuw dienst als vuilverwijderaars het begin van de derde processtap. Overtollige bacteriën gaan naar de slibverwerking.
Waterlozing Ijssel
Een deel van het gezuiverde water wordt geloosd in de IJssel.
Ontharding
Een deel van het gezuiverde water vloeit naar de retourwaterbereidingsinstallatie, die het zonder toevoeging van chemicaliën ontdoet van een overmaat aan opgeloste kalk.
Desinfectie en filtratie
Na filtratie en desinfectie gaat dit retourwater naar papierfabriek DS Smith De Hoop, dat het water gebruikt in zijn processen en als vervanger van grondwater. IWE gebruikt een deel ervan als vervanging van grondwater.
Droging slib
Het bezonken slib van de papierfabrieken en de afgeroomde bacteriën wordt na ontwatering extern verwerkt.