Skip to content
IWE
IWE
  • Home
  • Contact
IWE
IWE
  • Home
  • Contact

Industriewater Eerbeek
Kanaalweg 8a 6961 LW Eerbeek - Postbus 13 6960 AA Eerbeek - Telefoon 0313 - 670 470

© 2025 IWE | Realisatie Site IT

We gebruiken cookies op onze website om de meest relevante website ervaring te bieden door voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Accept All" te klikken, wordt ingestemd met het gebruik van ALLE cookies. Via "Cookie Settings" kan ​​gecontroleerd toestemming worden gegeven.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT
ANAEROOB ZUIVEREN

Anaeroob zuiveren is een vergistingsproces. Het is een natuurlijk afbraakproces van een organisch materiaal door bacteriën.
Een belangrijk verschil met de bekende ‘vergister, mest of co-vergister’ is dat bij dit systeem vast materiaal wordt gebruikt
(mest, maïs, slib, etc.) terwijl het bij anaerboob zuiveren alleen om de afbraak van van opgelost materiaal gaat.
Het normale vergisten duurt daardoor veel langer (25-40 dagen) terwijl het anaeroob zuiveren in ca. 5 uren gebeurt.

Een enorm aantal soort bacteriën, met ieder een specifieke functie zorgen bij een temperatuur van 25-38 °C voor
het steeds verder afbreken van de koolstofketen van organisch materiaal naar CO2, waterstof H2, en azijnzuur (C2H4O2).
In de laatste fase van het proces ontstaat uit azijnzuur methaan (CH4) terwijl daarnaast ook uit waterstof en koolzuur
methaan ontstaat. De overmaat aan CO2 is echter zo groot dat dit niet allemaal met waterstof tot methaan omgevormd wordt.
Hierdoor bevat het biogas methaan en CO2. Als bijproduct ontstaat ook (vaak) H2S gas, dat verwijderd moet worden
om het biogas goed te kunnen gebruiken.

De bacterien die voor het afbraakproces zorgen groeien in korrels. Professor Lettinga van de universiteit van Wageningen
ontdekte dit proces. Vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw zijn anaerobe zuiveringen gebouwd, waarbij de techniek
om water en gas van elkaar te scheiden en de bacterien te behouden veel ontwikkelingen heeft doorgemaakt.

Bij het anaeroob zuiveren kunnen niet alle organische componenten worden afgebroken tot methaan. De moeilijk
afbreekbare stoffen zullen in een anaeroob proces (met zuurstof) verder verwijderd moeten worden.
Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk anaeroob te zuiveren omdat anaeroob zuiveren energie oplevert,
terwijl ….. zuiveren meer energie kost, veel meer CO2, produceert en een bacteriestroom (slib) oplevert dat (nog)
geen nuttige toepassing heeft.